Annons:
Etiketterhjälpinsatserhjälp-i-sverigedjur
Läst 240 ggr
Magi-cat
2022-03-09, 20:02

Hur kan man bäst hjälpa djuren i Ukraina?

Även djuren drabbas av kriget på ett fruktansvärt sätt. Det finns organisationer som arbetar för att hjälpa dem på ett bra sätt.
Många flyr tillsammans med sina husdjur och behöver hjälp under färden och när de kommit fram.

https://svenskablastjarnan.se/sa-kan-du-hjalpa-djuren-som-drabbas-av-kriget-i-ukraina/

https://www.worldanimalprotection.se/nyheter/vad-kan-jag-gora-djuren-i-ukraina-krisen

Det här gäller enligt Jordbruksverket när man tar in djur från Ukraina.

"Force majeure-undantag gäller när sällskapsdjur kommer med sina ägare på flykt från Ukraina. "

https://jordbruksverket.se/om-jordbruksverket/krisberedskap/rysslands-invasion-av-ukraina


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Samlad information om hur Jordbruksverkets ansvarsområden påverkas av läget i östra Europa
  • Redigerat 2022-03-11, 14:07 av Niklas
Annons:
Niklas
2022-03-09, 20:11
#1

Bra information.

”I grunden handlar bedömningarna om vilken smittskyddsmässig risk djuren kan innebära och hur den risken kan hanteras så att inte folkhälsan eller djurhälsan i Sverige äventyras. Ukraina är ett högriskland för rabies och har varje år flera fall hos både hundar och katter.”

Informationen finns även på ukrainska på Jordbruksverkets hemsida.

”Багато хто задається питанням про те чи можуть люди, які тікають з України, привезти своїх домашніх тварин до Швеції. Ми зараз інтенсивно працюємо над цим питанням.

Україна відноситься до країн високого ризику по захворюваності на сказ. Mи тому повинні враховувати гуманітарну потребу, щоб дозволити людям, які втікають, приїхати до Швеції i привезти з собою своїх тварин, а також те, як захистити Швецію від інфекції.

Ми доповнимо інформацію, коли стане відомо більше деталей.

Правила, які зараз діють для собак і котів з України, означають, серед іншого, що собакa/кішкa повинні бути вакцинованими та мати мікрочип. Tварина повинна також пройти тестування на антитіла (перевірка титру) з належним періодом очікування (мінімум 3 місяці).

Люди, які подорожують з домашніми тваринами до Швеції, повинні, так само як i у звичайному випадку в'їзду, повідомити митників про те що вони везуть домашніх тварин і пред’явити документацію, яка супроводжує тварину.

На цьому терміновому етапі ми зосереджуємo увагу на вирішенні ситуації для тих, хто подорожує зі своїми домашніми тваринами. Що стосується завезення бродячих собак або тварин із притулків, ми не радимо їх ввозити.”

Vänliga hälsningar, Niklas
retuscherar du dina foton

Draknästets_Reptiler
2022-03-10, 12:40
#2

Det värsta här är ju att just Ukraina är ett land där det råder väldigt stor risk för rabies, och det känns lite sådär om man får in den smittan till Sverige.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Niklas
2022-03-11, 10:46
#3

#2: Det är därför de utreder varje fall för sig.


Vänliga hälsningar, Niklas
retuscherar du dina foton

Draknästets_Reptiler
2022-03-11, 14:32
#4

#3: Det är bra 🙂

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

[Kattenlava]
2022-03-11, 17:40
#5

Vaccination mot rabies är att tänka på just nu, det är väldigt många vaccinationer vi ska stå emot och förbygga det blir mer och mer klart för våra djur och oss själva.

Vi är på väg in i den tiden nu så det gäller att se om sina djur och oss själva med dom förändringar som sker och ta emot dom vaccinationer som erbjuds för både människa och djur.

Draknästets_Reptiler
2022-03-12, 13:04
#6

#5: Rabiesvaccin kommer nog bli aktuellt framöver även på våra svenska hundar.

Men det är inte bara att ge hunden en spruta eller två, sen är det klart.

Det är en ganska läng process som innebär att hunden skall ha 2 sprutor, men spritt över en ganska lång tidsperiod.

Första sprutan ges, sen måste man vänta i 100 dagar , efter 100 dagar skall man kolla om hunden har utvecklat antikroppar, har den det så kan andra sprutan ges och hunden är skyddat efter, om jag inte missminner mig, 2-3 månader. Om hunden inte uppvisar antikroppar efter 100 dagar så börjar processen om med en spruta och 100 nya dagar.

Så det är inte en snabb och enkel process.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

  • Redigerat 2022-03-12, 15:57 av Draknästets_Reptiler
Annons:
[Kattenlava]
2022-03-13, 15:52
#7

#6 Läste på lite om det och såg att det är en längre procedur. Det här är inget jag behövt vara insatt i men bra att veta om man skulle behöva ta med sig djur utomlands nån gång.

Draknästets_Reptiler
2022-03-15, 13:37
#8

#7: Jag har ställt hundar i hela Norden, och det krävdes Rabiesvaccin för att få delta på utställning i Finland.

Man måste börja planera utställningen i minst ett år innan man kan åka över just pga att det tar så lång tid med Rabiesvaccinet.

262021_10150236181531510_3169028_n.jpg

267691_10150236181601510_1357256_n.jpg

NUCH Indira Expensive Star Da Mia Cuccia.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

NeferNefer
2022-03-17, 17:41
#9

Djurens Rätt har en insamling till djuren i Ukraina.

bild.png

https://www.djurensratt.se/blogg/situationen-i-ukraina

Krig. Det är något som alltid drabbar människor och djur hårt.

För oss som befinner oss på avstånd från våldet kan det vara svårt att sortera bland de känslor som krig väcker. Djurens Rätt har som organisation både vänner och arbetskollegor i Ukraina. Det gör det lite extra svårt att hålla oron i schack nu när situationen i Ukraina är så pass svår att överblicka.

Vi har kontakt med våra kollegor i Ukraina och gör vad vi kan för att hjälpa dem i denna svåra och eländiga situation. Djurens Rätt har omgående erbjudit hjälp och kommer fortsatt att bistå dem med stöd, både vad gäller deras arbete för djuren direkt, i deras uppdrag för oss, men också om de skulle behöva hjälp att lämna landet. Vi är i daglig kontakt med lokala organisationer och samarbetspartners.

I lägen som dessa vill många hjälpa till. Det är dock ofta svårt att veta exakt vad som är det bästa sättet att göra detta på. Djurens Rätt stödjer våra ukrainska vänner och kollegor utifrån deras önskemål och det vi praktiskt kan göra från vår horisont i Sverige idag. Är du medlem i Djurens Rätt kan du vara trygg med att ditt stöd också omfattar djurrättsrörelsen i Ukraina.

Många undrar om de kan skänka pengar för att hjälpa djuren i Ukraina. För att underlätta för detta har Djurens Rätt öppnat ett av våra 90-konton för gåvor till djuren i Ukraina.

Plusgiro 90 00 63-9

Alla gåvor till plusgirokontot 90 00 63-9 kommer oavkortat att gå till att hjälpa djuren i Ukraina. Alla insamlade medel kommer att fördelas till behövande organisationer på plats. Detta kommer att gå till de mest akuta behoven, samt stöd till insatser som kommer att krävas på längre sikt.

Uppdatering 2022-03-17: Ekonomiska bidrag och förnödenheter till ett värde av 450 000 kr har hittills förmedlats till organisationer och volontärer i och kring Ukraina.

Vi uppmanar alla att även stödja de insatser som görs för människor som är på flykt. Försäkra dig om att insamlingarna sker via organisationer som ingår i Tryggt givande från Giva Sverige, samt kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

​Makt ger inte rätt. Makt förpliktigar till ansvar. Det är ett grundfundament i Djurens Rätt. Den aggression som pågår nu från Rysslands sida är oförsvarbar. Våra tankar är med alla människor och djur i Ukraina - och vi kommer finnas där för att hjälpa dem på de sätt vi kan.

Benny Andersson
Generalsekreterare
Djurens Rätt

May all beings be happy and free from suffering. ❤️

Draknästets_Reptiler
2022-03-18, 14:13
#10

#9: Jag är månadsgivare där, men jag satte in en extraslant till Djuren i Ukraina.

Dylika organisationer stödjer jag fullt ut, lika så barnens rättigheter och BRIS

Postar inne på akvariefisk och debatt också.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

  • Redigerat 2022-03-18, 14:14 av Draknästets_Reptiler
NeferNefer
2022-03-20, 19:43
#11

bild.png

May all beings be happy and free from suffering. ❤️

Magi-cat
2022-03-21, 16:52
#12

Hästar som räddas från Ukraina!

"Efter en lång resa har Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation räddat sina första hästar från krigsdrabbade Ukraina. Hästarna står nu i ett transiststall i Polen."

https://www.hippson.se/hippson-tv/uefcf-har-genomfort-sin-forsta-hastevakuering.htm?fbclid=IwAR3bO-6v9hVzwYk0VopDq9lowtGQJ_C8SEjGOtdVrPRZnX4djzjLOBuoUVI

(OBS jag har ingen aning om vad det är för organisation utan har endast sett inlägget på Hippsons FB-sida. Men bra att hästarna räddas.)


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Efter en lång resa har Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation räddat sina första hästar från krigsdrabbade Ukraina. Hästarna står nu i ett transiststall i Polen. Se den första avlastningen i klippet ovan.
Magi-cat
2022-04-08, 12:06
#13

Rörande när hund och människa återförenas.🤗💗
Underbart när det finns lyckosamma återföreningar och historier att berätta om.

https://petrescuereport.com/2022/dog-gets-truly-emotional-as-she-is-reunited-with-her-owner-after-being-lost-in-ukraine-war/?fbclid=IwAR1gBPCDJ3nim3PwqDtB7SdoUsxldlvBJuxfRU0Isn9mttix-G3a28sssyY


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Nessy had been separated from her family in Bucha a few weeks ago during the Russian invasion. Miraculously, it had been meant to be when Nessy was found by Belarusian soldiers volunteering as members of the Kastus Kalilnouskiv Battalion during the liberation from the Russian invaders. According
Annons:
Magi-cat
2022-05-20, 20:36
#14

F.d. FN-soldat hjälper hästar i Ukraina.

"Martin har varit på plats för att hjälpa organisationen Equus Caballus Rescue Foundation, ECRF, att undsätta hästar från det krigsdrabbade landet. Organisationen har bas och transitstall i Lviv.
– Resorna görs inåt land och det är långa avstånd. Hästarna behöver stå och vila upp sig några dagar, innan de transporteras igen över gränsen, förklarar Martin för Ölandsbladet.
Martin var med på en räddningsresa till Dnipr som tog 17 timmar enkel väg. Vägarna är dåliga och bristen på diesel stor därför tar det lång tid. De fick med sig tio hästar berättar han för tidningen.
– Hästarna vi hämtat har varit tunna, utmärglade. I många fall vill ägarna inte lämna sina djur. När vi väl hämtat dem kan de åka."

https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/tidigare-fn-soldat-raddar-hastar-i.htm?fbclid=IwAR1646aZMKjvYOW_qBW28lXEXQaYNP8FuklJvgYjo1a2LUdD_ObYlIpGW8I


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Martin Olsson från Öland är yrkesofficer och har erfarenhet från flera FN-uppdrag. Men i Ukraina är han som privatperson helt ideellt för att hjälpa hästar och människor undan kriget.
Pyttelite
2022-08-14, 12:11
#15

Mattilsynet er overrasket over hvor mange Ukrainske flyktninger som har tatt med dyrene sine.

Läs mer här:

https://www.nrk.no/trondelag/over-1000-ukrainske-kjaeledyr-har-kommet-til-norge-1.16065560


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Mattilsynet er overrasket over hvor mange Ukrainske flyktninger som har tatt med dyrene sine.
Pyttelite
2023-03-19, 12:16
#16

Ikke bare mennesker har flyktet fra krigen i Ukraina. Flyktningenes kjæledyr har kostet Dyrebeskyttelsen Norge nok til at de må sette begrensninger på støtten.

Läs mer här:

https://www.nrk.no/rogaland/dyrebeskyttelsen-har-brukt-1-million-pa-flyktningenes-kjaeledyr-fra-ukraina-1.16330981


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Ikke bare mennesker har flyktet fra krigen i Ukraina. Flyktningenes kjæledyr har kostet Dyrebeskyttelsen Norge nok til at de må sette begrensninger på støtten.
Upp till toppen
Annons: